För dig som är ung

 

Hjältinnor

Är du en ung person som identifierar dig som tjej och vill engagera dig i kampen mot våld och förtryck i hederns namn? 

I utbildningsprogrammet Hjältar och Hjältinnor får man lära sig om demokratiska värderingar och vilka rättigheter och skyldigheter människor har. Vi pratar också mycket om fördomar, utanförskap, och hur hedersrelaterade förtryck kan se ut.

Genom kunskap, systerskap och att stärka vår självkänsla lär vi oss att  förstå och ta avstånd från de värderingar som ligger till grund för de sociala maktstrukturer som förtrycker kvinnor.

Genom att stötta och motivera varandra att stå upp för våra rättigheter, kan vi identifiera problem, hitta konstruktiva lösningar, utbilda och informera andra för att synliggöra det hedersrelaterade våldet.

Vill du vara med? Kontakta oss!

 

Hjältar och hjältinnor

Är du ung, kille och uppvuxen i en leva i en hederskontext? I projektet hjältar kan du ta avstånd från det hedersrelaterade våldet genom att jobba med attitydförändring.

Unga män är oftast de som utför det hedersrelaterade våldet genom övervakning och bestraffning av sina systrar och kusiner. Både killar med egen erfarenhet av hedersproblematiken och killar som inte kommer från en hederskultur men ändå vill engagera sig i frågan kan vara med.
I en Sharaf-grupp får du en femstegsutbildning i mänskliga rättigheter, jämlikhet och demokrati – och kunskap om att hedersförtryck är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Vi hoppas att du, efter utbildningen, vill bli en hjälte och sprida informationen vidare, kanske värva flera kompisar eller släktingar och på så sätt bidra till att fler tjejer slipper bli utsatta för våld och förtryck – nu och i framtiden.

 

Vill du vara med? Kontakta oss!